Alles wat je aandacht geeft, groeit... en blinkt!

Wijkkrant

De Wijkkrant is een project dat goed inhaakt op de bijlessen die de kinderen bij Buurtblinkers volgen. De Wijkkrant biedt kinderen de mogelijkheid hun stem te laten horen, hun taalvaardigheden op een hoger plan te tillen en toe te passen in een uitdagend project. Ook is de krant bedoeld om meer samenhang en betrokkenheid in de buurt te creëren en mooie initiatieven in Utrecht West onder de aandacht te brengen.

Kinderen bedenken met hun begeleiders de opzet van de krant, gaan op onderzoek uit, interviewen interessante buurtbewoners, nemen deel aan excursies, schrijven artikelen, illustreren de krant en helpen bij de verspreiding. De vrijwilligers hebben vaak een achtergrond in de journalistiek. De kinderen zijn er erg trots op dat zij zelf een krant maken die anderen daadwerkelijk lezen.

Vanaf 2020 geven we drie kranten per jaar uit in een oplage van 6000. Deze kranten worden gratis bezorgd bij mensen in de hele wijk. De kinderen die de krant maken zijn veelal ook de krantenbezorger.

De jonge reporters krijgen steeds vaker verzoeken uit de wijk om aanwezig te zijn bij bepaalde evenementen en daar een artikel over te schrijven. Een voorbeeld is een verzoek van de organisatie ‘Vreedzame Wijk’ die ons vraagt om jonge reporters om bij de kick-off van hun project te zijn. De wijk weet ons steeds beter te vinden! We krijgen regelmatig e-mails van bewoners die erg blij zijn met de krant. Hieronder twee van de mailtjes die we ontvangen hebben:
“Beste redactie van De Buurtblinker, Hierbij een bericht voor alle redactieleden: Bij terugkomst van vakantie troffen wij (bewoners van de Madioenstraat, bij het Spinozaplantsoen) weer een gloednieuwe uitgave van de Buurtblinkers. Wat een leuke krant zeg! We hebben zelf geen kinderen en daarom vinden we het nóg leuker om via deze weg te lezen over wat de kinderen in de wijk bezighoudt. We vinden de krant knap gemaakt, met zo veel mooie foto’s, verhalen, interviews, tekeningen, een rebus, moppen en meer. En dan ook nog allemaal nieuws en weetjes uit de wijk, geweldig! We hebben hem weer helemaal van voor tot achter uitgelezen. We willen jullie dus via deze weg bedanken voor het harde werk en heel veel succes wensen bij het maken van de volgende uitgaven. Jullie doen prachtwerk allemaal!”

“Met veel plezier las en bekeek ik jullie krantje. Wat een leuke toevoeging en initiatief. Naast al het ellendige nieuws is dit verfrissend en puur en hoopvol.”