Alles wat je aandacht geeft, groeit... en blinkt!

Wie zijn de Buurtblinkers?

Buurtblinkers heeft een team van 20 vrijwilligers. Deze vrijwilligers geven bijles en/of helpen de kinderen bij het maken van de wijkkrant. Momenteel krijgen 40 kinderen per week individuele begeleiding.
Profielfoto Frederike

Frederike Diepenbroek

Coördinator

Van oorsprong ben ik leerkracht en het leek me heel fijn om mijn ervaring in te zetten voor mijn eigen, mooie wijk Lombok. In Lombok en omringende wijken wonen veel kinderen die ondersteuning kunnen gebruiken op het gebied van de Nederlandse taal. Met veel aandacht en persoonlijke begeleiding kunnen deze kinderen echt verder geholpen worden en een eerlijke kans krijgen in onze maatschappij. Vanuit die gedachte heb ik Buurtblinkers in 2017 opgericht.

Het geeft me enorm veel voldoening als een kind met gulzige ogen voor onze boekenkast staat om wéér een nieuw boek te lezen. Ook vind ik het geweldig om te zien hoe sterk een band kan worden tussen een kind en de vaste begeleider. Voor de vrijwilligers is het heel dankbaar werk om een kind vooruit te helpen en te zien opbloeien. Onze wijkkrant is een heel uitdagende manier voor de kinderen om bezig te zijn met taal en tegelijkertijd een verbindende factor in de wijk. Ik word erg blij als ik zie hoeveel zelfvertrouwen de kinderen krijgen van het maken van deze krant. Buurtblinkers heeft een sterk team van positieve, kundige vrijwilligers, enthousiaste kinderen, betrokken ouders en een ondersteunend bestuur.

Ik ben er trots op om met z’n allen de kinderen en de buurt te laten blinken!
Foto Marte

Marte van de Wouw

Coördinator
In 2018 ben ik als vrijwilliger bij Buurtblinkers begonnen. Nu help ik mee met de coördinatie en met het maken van wijkkrant de Buurtblinker. Het idee achter de stichting sprak me meteen aan, omdat het volgens mij voor alle kinderen waardevol is om bij het leren extra persoonlijke aandacht en begeleiding te krijgen. De stichting biedt die mogelijkheid ook aan kinderen van ouders die geen duur huiswerkinstituut kunnen betalen.

Veel kinderen die bij Buurtblinkers komen zijn tweetalig. Tweetalig opgroeien is eerder een verrijking dan een probleem, zolang kinderen een rijk taalaanbod krijgen. Bij Buurtblinkers besteden we op verschillende manieren aandacht aan taal. Bijvoorbeeld met onze grote collectie boeken, maar ook met wijkkrant de Buurtblinker. Voor de Buurtblinker gaan kinderen de wijk in om te onderzoeken, te interviewen en foto’s te maken. Het enthousiasme waarmee ze dit doen is zo mooi om te zien. Wanneer je schrijft omdat je iets wilt vertellen dat je zelf hebt ontdekt, doe je dat met veel meer plezier dan wanneer het zomaar een opdracht is. Gelukkig zijn er hele leuke begeleiders en journalisten uit de wijk die ze daarbij helpen.

Ontzettend fijn om onderdeel te mogen zijn van deze mooie stichting!