Alles wat je aandacht geeft, groeit... en blinkt!

Najaar 2021

We zijn het Buurtblinkerjaar in september weer gestart met veel vertrouwde gezichten. Sommige kinderen zien we al heel wat jaren iedere week bij ons binnenstappen, om met met hun begeleider huiswerk te maken, te lezen, iets creatiefs te doen, maar ook voor de gezelligheid! Er komen natuurlijk ook steeds nieuwe kinderen en vrijwilligers bij, en zo groeit het gemeenschapje van Buurtblinkers.

 

We krijgen de laatste tijd veel nieuwe aanmeldingen. Veel kinderen die bij ons aankloppen hebben door de lockdowns een achterstand opgelopen en kunnen de extra hulp goed gebruiken. Maar we spraken bijvoorbeeld ook een middelbare scholiere die graag naar de havo wil. Zij staat er heel goed voor, behalve voor wiskunde. Zij zou dus heel graag hulp krijgen van een ster in wiskunde. We zijn nu dan ook hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers!

Foto blog najaar
Boeken
Bij Buurtblinkers hebben we een minibibliotheek. Iedere week mogen kinderen boeken meenemen om thuis te lezen. Maar hoe weet je nou welke boeken je echt wil lezen, terwijl je alleen nog maar de kaft gezien hebt? Soms wil je er iets meer over weten. Nouha las het boek: de beste school van de hele wereld, over een meisje dat alleen achterblijft op school en alles kan doen wat ze wil. Nouha was zo enthousiast over dit boek dat ze er wel voor de camera over wilde vertellen. Het filmpje hebben we aan de andere kinderen laten zien en ja hoor, het boek was meteen weer uitgeleend. Op deze manier hoef je niet alleen te luisteren naar wat je begeleider je aanraadt, want wie weet het nou beter dan de kinderen zelf?
Foto blog najaar
Foto blog najaar
De coördinatoren en vrijwilligers kwamen in september bij elkaar om goed voorbereid het nieuwe jaar in te gaan. Zo hielden we bijeenkomsten over het creëren van een rijke taalomgeving, en probeerden we met elkaar nieuwe en oude materialen en spelletjes uit, zodat we die tijdens de bijles in kunnen zetten.
Foto blog najaar
De afgelopen maanden waren we niet alleen bezig met bijles en huiswerkbegeleiding. We hebben namelijk met zijn allen keihard gewerkt om het voorleesproject voor jonge kinderen op te zetten. We knapten de ruimte op, richtten een mooie voorleeshoek in, kochten prentenboeken en organiseerden een voorleesworkshop voor de nieuwe voorlezers. De eerste voorleesmiddag was nog mooier dan we ons hadden voorgesteld. Kinderen luisterden geboeid en deden actief en enthousiast mee. Ze gingen fanatiek aan de slag met de creatieve opdrachten die bij het boekje hoorden. Zie hier bijvoorbeeld hoe de kinderen samen met Claudia een grote Gruffalo maakten en inkleurden.
Foto blog najaar
We zijn zo blij dat veel kinderen zich in hebben geschreven voor het voorleesproject. Het bleek zelfs dat de kinderen en hun ouders reclame hebben gemaakt in Lombok, want op de tweede voorleesmiddag stonden er allemaal nieuwe kinderen en ouders voor de deur.
Foto blog najaar
Foto blog najaar
Dan is er natuurlijk ook nog de Lombokse pers, die druk bezig is om de nieuwe wijkkrant de Buurtblinker te maken. In de Buurtblinker zie je de wijk door de ogen van de Lombokse kinderen, en dat is boeiend, verrassend en vaak grappig. Een aantal kinderen deden verslag van Mooi Groen West, een dag waarop de groene plekken van Utrecht vrij te bezoeken waren en ze hielden een interessant interview met een van de organisatoren. Er komt ook een artikel aan dat te maken heeft met baasjes en hun honden, en er zal verslag gedaan worden van een theatervoorstelling bij Theater Lombok! En ken je restaurant de Zware Jongens? Je zult snel lezen of ze daar wat lekkers te eten hebben!
Foto blog najaar
Woon je in Lombok of nieuw-Engeland? Dan valt wijkkrant de Buurtblinker vanzelf bij je op de mat! Je kunt hem ook downloaden op de website. Wil je ook vrijwilliger worden bij Buurtblinkers? Mail dan naar info@buurtblinkers.nl.